dimarts, 12 de gener del 2010

Text sobre la cavalgada de Joan Amades

El desembre del 2008 ja vaig parlar sobre la cavalgada dels reis a Sants des del seu origen fins als problemes que havien tingut les associacions del barri amb l'ajuntament, el qual volia institucionalitzar-la davant de les autoritats polítiques.
A continuació vull deixar un text d'en Joan Amades d'inicis del segle XX, que l'historiador Albert Torras i Corbella ha recuperat per al seu llibre Del Nadal d'Antuvi.


“La mainada dels pobles del Pla de Barcelona, molt especialment la de Sants, Les Corts, Sarrià, Sant Gervasi i Gràcia, al capvespre anava a rebre els Reis a l’ermita de Betlem del peu de Collcerola, entre l’actual Avinguda del Tibidabo i a la Bonanova. Hi anaven amb atxes de vent, fetes amb bocins de cordes velles i dolentes, ben enquitranades perquè cremessin força. Duien trompetes de llauna per a cridar els grans monarques. Els donaven una medalla dels Reis, que es penjaven al coll creguts que així els portarien més coses. També els repartien ametlles que els tiraven a grapats i que ells, per arreplegar-les, es barallaven a l’aranya estiracabells. Quan se n’anaven formaven llargues processons i corrues amb les atxes enceses per a il·luminar els Reis perquè no erressin el camí i perquè no passessin de llarg sense adonar-se de la casa de cadascun. La baixada de la mainada amb les atxes enceses constituïa un espectacle que molta gent de la rodalia anava a contemplar."

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.