divendres, 10 d’octubre del 2008

La Societat Esportiva Mercat Nou-Magòria

El futbol triomfa a Sants

Per buscar els origens del futbol al barri ens hauriem d'anar enrere en el temps fins arribar als finals del segle 19. Anys abans de que Joan Gamper fundés el Barça, ja hi ha constància que el futbol tenia practicants amateus que es trobaven als peus de la muntanya de Montjuïc. Els anys 30, serien una bona època per a l'esport popular santsenc; amb l'aparició d'ateneus i entitats obreres, lligat amb l'incipient temps de lleure va popularitzar l'esport en un temps de lleure va popularutzar l'esport entre els estaments que no s'ho haviejn pogut permetre. Així, es van desenvolupar moltes de les actuals disciplines i apareixien molts dels clubs actuals. Però els anys 40, tristament, va suposar un pas enrere de l'esport popular per la perduda a la Guerra Civil i el triomg del franquisme. Els ateneus van desapareixer i molts clubs es van veure obligats a canviar directives, noms, escuts...

Això es fa especialment lloable entre l'abril i el maig del 1947, quan un bon grup de persones lligades al Mercat de Sants i els veïns del carrer Sant Jordi, fundessin la Societat Esportiva Mercat Nou-Magòria. El seu fundador va ser Antoni Gomà, que va crear un equip de futbol on tothom del barri tingués cabuda. L'escut el va dissenyar Marià Gomà. En un primer moment, la manca d'equipaments esportius a Sants va fer que que el club comencés a jugar a Collblanc, al camp del Torressenc. Després del primer any de fundació, el club va tenir diferents presidents; ja que només se'n podia ser una temporada. Del 1951 al 1978, Jordi Suñé i Sanahüja va ocupar el càrrec on l'equip es va fer gran.

Si volem conèixer el club tal i com és ara, ens hauriem de centrar als anys 70, en què un nou president, va començar a construïr aquell club. Es va iniciar el futbol base del club; primer amb un equip juvenil i més endavant es van anar creant les diverses categories inferiors, convertint el Mercat Nou en una autèntica escola de futbol.

El 1984, després de jugar uns anys al camp de Julià Capmany, es va traslladar al camp de futbol de Magòria, on actualment hi segueixen jugant. Aquell any, va ser el fet clau que va marcar la història del Mercat Nou. Amb el temps, el retorn al barri va significar un nou creixement del club, que es va fussionar amb el club esportiu Estrella Marina.
El 1992, van ser els pioners en el barri de crear un equip de futbol femení. L'esport femení, que tantes passes va tenir als anys 30, i que tant repressaliat havia estat durant el franquisme, va tornar a triomfar i a créixer de nou.

Actualment, s'han modificat els equips amb inversions molt importants, arribant a adquirir la categoria de Primera Territorial per al Primer Equip. Està format per 1 equip Pre-Benjamí, 2 equips Benjamins, 1 equip Aleví, 1 equip Infantil, 2 equips Cadets, 2 equips juvenils i 2 equips amateurs.
L'any passat es va celebrar el seu 40è aniversari amb l'ascens de l'equip de la Primera Divisió Territorial.